ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ο ΜΥΘΟΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ATHINA έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ήδη από το Μάρτιο του 2017 την Δράση

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – CULTURAL MAPPING 

Στόχος της Δράσης:

  • H συστηματική ανάδειξη πτυχών του Μύθου, της Ιστορίας και της Παράδοσης των Περιοχών– Στόχων και η ενεργός συμμετοχή και διαδραστική εμπειρία του επισκέπτη.

Περιγραφή της Δράσης:

  • Η Πολιτιστική Ταυτότητα του τόπου, η οποία αποκαλύπτεται με βιωματικό τρόπο, συνδυάζεται με το Φυσικό Περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε στην διάρκεια του χρόνου.
  • Ο συνδυασμός του Πολιτισμικού με το Φυσικό Περιβάλλον αναδεικνύονται με την βοήθεια της σύγχρονης Τεχνολογίας και των Κοινωνικών Δικτύων μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα culturalmapping.gr, όπου μπορεί ο κάτοικος ή ο επιχειρηματίας  της Περιοχής να «ανεβάσει» σχετικό υλικό όπως μια φωτογραφία, μια ιστορία, μια συνταγή, μια δραστηριότητα, ένα προϊόν ή μια παρεχόμενη υπηρεσία.
  • Η εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την Cultural & Creative καινοτόμα εταιρεία Clio Muse, είναι εμπλουτισμένη με Περιεχόμενο (content) που σχεδιάστηκε από το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ATHINA και υλοποιήθηκε από την Clio Muse.
  • Ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει άμεση και εύκολη πρόσβαση στην εφαρμογή (app) για κινητά apple και google – αφού με ένα απλό κλικ μπορεί να γίνει μέλος της Δράσης.
  • Το Περιεχόμενο αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Δράσης και προσφέρεται μόνο στα Μέλη της Δράσης «Πολιτιστική Χαρτογράφηση».
  • Η Δράση«Πολιτιστική Χαρτογράφηση»προσφέρει την βάση για μια ανανεωμένη προσέγγιση της τουριστικής Ταυτότητας των Περιοχών – Στόχων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την δημιουργία Τουριστικών Προϊόντων Υψηλής Προστιθέμενης Αξίας.

Συντονισμός της Δράσης:

  • Την Δράση συντονίζει προσωπικά ο Δ/νων Σύμβουλος του Εκπαιδευτικού Δικτύου ATHINA κ. Δημήτρης Φιλιππίδης,  μαζί με τον υπεύθυνο περιεχομένου της Clio Muse κ.Ανδρέα Φατούρο και σε συνεργασία με ποικίλους φορείς, οργανισμούς και εταιρείες.

ΠΕΔΙΑ ΔΡΑΣΗΣ

Ενίσχυση της Κοινωνίας  Πολιτών και Διαδραστικότητα

Προκειμένου η Δράση «Πολιτιστική Χαρτογράφηση» να επεκτείνει το έργο της, αναδεικνύει λεπτομέρειες της ιστορίας και της παράδοσης, οι οποίες είναι κρυμμένες στην συλλογική μνήμη, την μνήμη της κοινωνίας και των ανθρώπων. Έτσι, μέσα από την ιστοσελίδα της, προσφέρει την δυνατότητα σε όλους να μοιραστούν, χωρίς κανέναν περιορισμό, μια προσωπική μαρτυρία, μια φωτογραφία ή μια ιστορία-θρύλο, ακόμη και να μιλήσουν για ένα τοπικό προϊόν, μία υπηρεσία ή μία δραστηριότητα, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιμέρους διαδρομές με πραγματικές ιστορίες, μεταβιβασμένες από τις προηγούμενες γενιές και συνδέοντας τες παράλληλα με την σημερινή πραγματικότητα του τόπου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργός συμμετοχή των επισκεπτών στα ιστορικά δρώμενα της καθημερινότητας των ανθρώπων, μέσα από μια διαδραστική και βιωματική διαδικασία η οποία οδηγεί στην βαθύτερη κατανόηση του παρελθόντος και στην σύνδεσή του με το παρόν.

Δημιουργία Πιστοποιημένων Διαδρομών Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού χαρακτήρα

Λόγω του πλήθους και της ποικιλομορφίας των ιστοριών και των διαδρομών, η Δράση «Πολιτιστική Χαρτογράφηση» αποσκοπεί στην θεματική και χρονική ενοποίηση σημείων, χτίζοντας με τέτοιον τρόπο τις διαδρομές, ώστε να προκύπτει κάθε φορά μια ενδιαφέρουσα και κατανοητή ιστορία για τον επισκέπτη και δίνοντάς του με έναν τρόπο βιωματικό,μια εικόνα αλλά και μια εμπειρία για την εκάστοτε εποχή της ιστορίας, συνδέοντάς την με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο εξελίχθηκε. Έτσι αναδεικνύεται και ο έντονος φυσιολατρικός χαρακτήρας που επιδιώκει η δράση της Πολιτιστικής Χαρτογράφησης και βοηθά στο να πιστοποιηθούν τα μονοπάτια της ως μια ενιαία διαδρομή από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ERA ως Leading Quality Trails.

Ενίσχυση  Κοινωνικής  Επιχειρηματικότητας

Η δράση της Πολιτιστικής Χαρτογράφησης αποσκοπεί στην δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικής αξιοποίησης των μονοπατιών ώστε να ενισχυθεί η προώθηση του ονόματος «branding» της περιοχής και των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης με νέα πολιτιστικά και τουριστικά προϊόντα. Την δράση της Πολιτιστικής Χαρτογράφησης σε αυτόν τον τομέα, υποστηρίζει το Εκπαιδευτικό Δίκτυο ΑTHINA με την δημιουργία δύο προγραμμάτων μεταπτυχιακής ειδίκευσης:

  1. «Οδηγός – Ξεναγός Υπαίθριων Δραστηριοτήτων»
  2. «Οδηγός – Ξεναγός Διαδραστικής Εμπειρίας»

Εκπαιδευτική Διάσταση

Πέρα από το ότι στοχεύει στην δημιουργία εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών διαδρομών για σχολικές επισκέψεις, η Δράση της Πολιτιστικής Χαρτογράφησης διατηρεί ισχυρό εκπαιδευτικό χαρακτήρα επιδιώκοντας συνεχώς την συμμετοχή μαθητών στην θεματική ανάπτυξη σημείων, όπως την ανάδειξη σημείων της πόλης του Ηρακλείου με ιστορίες και φωτογραφίες μαθητών και το «ανέβασμα» τους στην εφαρμογή. Στα μελλοντικά σχέδια της Δράσης, βρίσκεται και η δημιουργία θερινών σχολείων (summer schools) με θεματικές δραστηριότητες Πολιτιστικού και Φυσιολατρικού χαρακτήρα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ