ΔΡΑΣΗ ΖΩΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ

ΖΩΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ

Το Εκπαιδευτικό Δίκτυο Athina έχει σχεδιάσει και υλοποιεί υπό την Αιγίδα και τη Στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την Δράση ΖΩΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την άφιξη και την ενσωμάτωση των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, δίνεται η ευκαιρία να υπάρξει γόνιμος αναστοχαμός των προκλήσεων και των επιδράσεων της μετακίνησης πληθυσμών. Οι τραγικές συνέπειες της προσφυγιάς, το τραύμα του ξεριζωμού και ο αγώνας για επιβίωση και προκοπή στις νέες συνθήκες αποτελούν το αντικείμενο της Δράσης με τίτλο “Ζωές κομμένες στα δύο”.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι το κόμικ με τίτλο ΖΩΕΣ ΚΟΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΔΥΟ που φιλοτεχνήθηκε σε σενάριο και εικονογράφηση του Θανάση Πέτρου, πάνω σε μια ιδέα του Βλάσση Αγτζίδη.

Ακόμη το site http://livesofrefugees.org/ της Δράσης που δημιουργήθηκε από τον συνεργάτη του Εκπαιδευτικού Δικτύου Athina Μάρκο Χαρίτο.

Στο site υπάρχει φωτογραφικό υλικό με τίτλο «Πρόσωπα της Ιωνίας» και το βιβλίο Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας του ιστορικού Βλάσση Αγτζίδη.

Το κόμικ είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή.

Μία καινοτομία της Δράσης είναι η πλατφόρμα πρόσβασης για τον προφορικό λόγο όπου θα μπορεί ο κάθε ένας που έχει κάτι να μοιραστεί – είτε ιστορία είτε φωτογραφία είτε προσωπική στιγμή, ένα συναίσθημα ίσως – ώστε να διατηρηθεί στην συλλογική συνείδηση.